Tijd voor laatste controle LIV-beschikking 2017!

Alle organisaties die in 2017 voor één of meerdere werknemers recht hadden op het lage-inkomensvoordeel (LIV), hebben de definitieve beschikking daarover van de Belastingdienst ontvangen. Hoog tijd om die heel goed te controleren!

De allereerste beschikkingen zijn op 12 juli bij organisaties op de mat gevallen, de laatste op 21 juli. Alle werkgevers die recht hadden op het lage-inkomensvoordeel (LIV) over 2017 hebben nu dus een beschikking ontvangen. Als een werkgever eerder dit jaar wel een voorlopige berekening ontvangen heeft, maar nu geen beschikking gekregen heeft, zijn daar twee verklaringen voor: de Belastingdienst heeft geoordeeld dat de werkgever toch geen recht had op het LIV of er is iets misgegaan. In het eerste geval krijgt de werkgever daar nog een brief over van de Belastingdienst. Vermoedt de werkgever dat er iets misgegaan is en is hij van mening dat hij wél recht heeft op het LIV, dan moet hij zelf contact opnemen met de Belastingdienst. 

Wijzigingen zorgvuldig controleren

Na het controleren van de voorlopige berekening van het LIV over 2017 konden werkgevers nog tot 1 mei 2018 wijzigingen doorgeven. Als het goed is, zijn al die wijzigingen op de juiste manier doorgevoerd in de berekening die bij de definitieve beschikking gevoegd is. Toch is het verstandig om deze goed te controleren: klopt het overzicht van de werknemers, hun aantallen verloonde uren, hun gemiddelde uurloon en de LIV-categorie waarin zij ingedeeld zijn? Als het antwoord op al die vragen ‘ja’ is, hoeft er niets meer te gebeuren: binnen zes weken na dagtekening van de beschikking wordt het LIV automatisch aan uw organisatie uitbetaald.

Bezwaar alleen binnen termijn

Klopt er echter iets niet of is er een wijziging niet goed doorgevoerd, dan geldt er een keiharde deadline van zes weken voor het bezwaar maken tegen de beschikking. Als het bezwaar van de werkgever niet binnen zes weken na dagtekening van de beschikking gemaakt is, hoeft de Belastingdienst het niet af te handelen. Uw organisatie kan daardoor tot € 2.000 LIV per werknemer per jaar mislopen.

Bron: www.rendement.nl

Terug naar het overzicht

Wat wij twitteren

Het Wetsvoorstel Modernisering Personenvennootschappen is ter consultatie aangeboden en moet de huidige regels voor… twitter.com/i/web/status/1…

Onze collega's

Jan-Willem Baakman
Jan-Willem Baakman
Salarisadministrateur