Energiebesparing met zonnepanelen in rekening gebracht bij eigenaar kantoorpand?

Energiebesparing met zonnepanelen in rekening gebracht bij eigenaar kantoorpand?

Per 1 januari 2023 mogen kantoren alleen worden gebruikt als deze een energielabel hebben van C of hoger. Volgens de energie-index (EI) komt dit overeen met 1,3 of beter. Deze verplichting is direct het gevolg van de wijziging van het bouwbesluit 2012.

Energie labels kennen we al een aantal jaren op diverse producten en ook de eigen woning. Voor (kantoor/bedrijfs-)gebouwen gaat het energielabel vanaf 2023 nu als regel dienen voor het wel of niet mogen gebruiken als kantoor. De eigendomsverdeling van een kantoor is daarbij geen criterium, echter wel de grootte van het in gebruik genomen kantooroppervlak. Bij een minimum gebruik van 100 m2 kantooroppervlakte geldt het verplichte energielabel C, ongeacht of er nevenfuncties in het pand aanwezig zijn. Echter mogen de nevenfuncties tezamen niet meer dan de helft van het totale kantooroppervlak beslaan.

Energiemaatregelen

Maatregelen om aan het energielabel C te gaan voldoen zijn er genoeg. Te denken valt aan het (extra) isoleren van vloer, muren en daken en het overgaan op alternatieve verwarming. Zo ook het plaatsen van zonnepanelen. Vele investeringen kunnen met het (jaarlijks) onderhoud meegenomen gaan worden, derhalve kan in veel gevallen kleinschaligheidsinvesterings- en/of energie-investeringsaftrek geclaimd kunnen worden. De investering op zonnepanelen heeft echter direct gevolg op de WOZ-waarde van een kantoorpand. De staatssecretaris heeft naar aanleiding van Kamervragen aangegeven dat zonnepanelen in principe meegenomen worden in de WOZ-waarde en de daarmee te betalen OZB. De waardebepaling van de panelen bij een kantoorpand is per gemeente verschillend, al dan niet gebruikmakend van de uitzonderingsbepalingen voor specifieke (gedeelten van) onroerende zaken in de Gemeentewet. Het meeverhuizen van zonnepanelen veranderd dit standpunt niet volgens de staatssecretaris. Bij de WOZ-waarde wordt namelijk uitgegaan van de marktwaarde van het pand.

WOZ-waardevermeerdering

Investeringen met het oog op energiebesparing en verduurzamen van kantoorpanden brengt voordelen met zich mee en zullen vanaf heden noodzakelijk gaan worden. De diverse maatregelen/aanpassingen kunnen snel worden terug verdiend met de energiebesparing die wordt behaald en de fiscale voordelen. Houdt echter dus wel rekening met de WOZ-waardevermeerdering van een pand bij investeringen in zonnepanelen.

Geschreven door:
Mark Durand
Mark Durand
Accountant
T: 0316 221508
E: m.durand@kabaccountants.nl
Terug naar het overzicht

Wat wij twitteren

Op deze stralende dag zetten we onze secretaresses in het zonnetje! Dames, bedankt voor jullie inzet en collegialit… twitter.com/i/web/status/1…
Bij ons krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en draai je vanaf de 1e dag volledig mee in ons team. Ook tij… twitter.com/i/web/status/1…

Onze collega's

Karin Reumer
Karin Reumer
Secretaresse