Financiële meevaller na een vervelende periode

Financiële meevaller na een vervelende periode

Het overlijden van een dierbare is een verdrietige periode, waar ook veel (financiële) regelzaken bij komen kijken. Ik vertel u graag waar u op moet letten en hoe een onbekende regeling een maandbesparing van ruim € 200 kan opleveren.

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Een dierbare krijgt het vreselijke nieuws dat hij/zij ongeneeslijk ziek is. Tijdens deze periode probeer je deze persoon bij te staan bij het dragen van deze ziekte. Het is vaak een moeilijke, maar ook wel mooie periode. Je contact met de zieke is hecht en warm, maar ook het contact met je naaste familie wordt intenser. Daarna komt het onvermijdelijke, de dierbare komt te overlijden. De uitvaart wordt geregeld. Het is een mooi afscheid en de familie kijkt er goed op terug.

Draad weer oppakken

Na de uitvaart zijn er diverse dingen te regelen. Vaak is er een ouder die achterblijft. Voor deze ouder moeten diverse zaken geregeld worden, want van een tweepersoons huishouden blijft er nu een eenpersoons huishouden over. Het is aan te raden om een volmacht voor één van de kinderen te regelen, voor het geval de achterblijvende ouder ook overlijdt. Een levenstestament op stellen kan een optie zijn als u dingen wilt vastleggen die belangrijk voor u zijn, en die u wellicht zelf niet meer kenbaar kan maken. Zo zijn er nog meer punten die zoal geregeld moeten worden.

Hypotheeklasten eigen woning

De meeste mensen willen graag zekerheid. Met name voor grote uitgaven is het handig om te weten, wat de maandelijkse kosten zijn. Een grote uitgave is de hypotheekrente. Diverse mensen kiezen ervoor om de hypotheekrente voor een lange tijd vast te zetten. Zo ook onze cliënt. Deze cliënt had 10 jaar geleden een hypotheek afgesloten met een rentevast periode van 20 jaar en een rente van 6%. Dat was voor hen een fijn gevoel. Dat dit een forse rente is in de huidige tijd, konden zij niet voorzien. Nu is er een regel dat bij het overlijden van een partner, de cliënt binnen één jaar na overlijden, de hypotheekverstrekker kan verzoeken om een nieuwe rente aanbieding. De rente wordt dan kosteloos naar beneden bijgesteld. Dit is een vrij onbekende regel waar niet iedereen van op de hoogte is. De vraag; is deze hypotheekverstrekker op de hoogte en gaan ze meewerken?

Contact bankier

In dit voorbeeld heeft de cliënt op ons aanraden een verzoek ingediend bij zijn hypotheekverstrekker. De bank liet weten dat ze een nieuw rentevoorstel zouden opstellen. In het nieuwe aanbod ging de rente wel naar beneden, maar er was een boeterente van ruim € 15.000 verschuldigd. De bankier had geen rente aanbieding gedaan zoals hierboven beschreven. De cliënt is 71 jaar en deze boete had een terugverdientijd van 9 jaar, dit was geen optie. Onze cliënt liet het er niet bij zitten, en heeft de bank verzocht het voorstel te herzien.

Wat is de uitkomst?

De bank heeft uiteindelijk contact opgenomen met de cliënt en de renteverlaging doorgevoerd zonder de boete rente. In dit geval zijn de hypotheeklasten gedaald met ruim € 200 per maand. Een bedrag wat deze cliënt goed kon gebruiken.

Verkeert u in een soortgelijke situatie? Ik adviseer u contact op te nemen met uw hypotheekverstrekker. Er zijn banken c.q. hypotheekverstrekkers die zelf contact opnemen met de nabestaanden, maar in dit geval moest onze cliënt zelf contact opnemen. Ik zeg altijd niet geschoten is altijd mis. 

Geschreven door:
Annet Ekhardt
Annet Ekhardt
Accountant
T: 0575 52 61 10
E: a.ekhardt@kabaccountants.nl
Terug naar het overzicht

Wat wij twitteren

Op deze stralende dag zetten we onze secretaresses in het zonnetje! Dames, bedankt voor jullie inzet en collegialit… twitter.com/i/web/status/1…
Bij ons krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en draai je vanaf de 1e dag volledig mee in ons team. Ook tij… twitter.com/i/web/status/1…

Onze collega's

Jorien Pelgrum
Jorien Pelgrum
Accountant