Hoe bepaal ik wat mijn bedrijf waard is zonder aan zelfoverschatting te doen?

Hoe bepaal ik wat mijn bedrijf waard is zonder aan zelfoverschatting te doen?

Wat is uw bedrijf waard? Wat de toekomst brengt, dat is wat het bedrijf waard is. Wees bij deze inschattingen niet de Jos maar de Max.

Waarde staat niet in de jaarrekening

Je kunt niet zeggen wat een onderneming waard is op basis van de jaarrekening, de jaarrekening is geschiedenis. Maar de balans geeft toch weer wat het eigen vermogen is? Klopt, als de activa kunnen worden verkocht tegen de boekwaardes die op de balans staan en  de schulden op deze balans worden met deze opbrengsten betaald, dan houd je min of meer het eigen vermogen over. Al dan niet nog onder aftrek van een belastingclaim.

Waarde is toekomstig nut

Maar dan blijft als een paal boven water: het eigen vermogen is wat ik met mijn bedrijf de afgelopen jaren heb verdiend. Wat ik GA verdienen, dat is wat het waard is. Als u nu een aandeel koopt, kan het u niet schelen wat de resultaten in het verleden waren. Alleen de toekomstige resultaten tellen. Alleen die verwachtingen bepalen dus de waarde. Dat u uw verwachtingen wellicht baseert op het verleden, doet niets af aan de stelling.

Max versus Jos

Tweedehands formule-1 bolide kopen? Wat koopt u ervoor dat Max Verstappen er een Grand Prix en een enorme bak geld mee gewonnen heeft? Dat betekent toch niet dat u volgende week in die auto zult plaatsnemen en er ook zoveel geld mee gaat verdienen? Misschien denkt u slim te zijn en zijn vader in te huren, maar wanneer Jos weer rondjes gaat rijden kunt u beter investeren in de plaatselijke grintbakkenleverancier. Kortom: verwachtingen bepalen de waarde van iets, dus ook van een bedrijf. En wel de verwachtingen van de toekomstige kasstromen.

Hoe bepaalt u verwachtingen zonder in valkuilen te lopen?

Het verleden kan uiteraard wel een houvast zijn. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Het beste begin is om u te laten bijstaan door uw accountant. Ik ken wel een goed kantoor dat u goed kan begeleiden, maar er zijn vele begeleiders denkbaar. Ik wil niet vallen in de ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’-valkuil. Wie u er ook bijhaalt, zorg dat u een capabele sparringpartner hebt. Bij voorkeur één die u en uw bedrijf goed kent. En om de U-bocht te vervolmaken: uw accountant bijvoorbeeld.

Welke valkuilen? Ik trap nergens in!

U vraagt zich misschien af waar uw sparringpartner u op zou kunnen wijzen? Nou, bijvoorbeeld op het “overconfidence-effect”. Dat is de neiging die de grote meerderheid heeft (en waarom zouden ondernemers beter zijn) om zijn/haar eigen prestaties beter in te schatten dan gemiddeld. ‘Ik kan beter autorijden dan de gemiddelde Nederlander; Ik behoor bij de betere spelers van mijn voetbalteam; Ik zit in de bovenste helft van intelligent Nederland; Ik behaal een meer dan gemiddelde omzetstijging ten opzichte van mijn branchegenoten; Mijn verkoopkwaliteiten/producten zijn beter dan die van mijn gemiddelde collega-ondernemer.’ De meerderheid denkt zo, maar let wel: zonder dit overconfidence-effect zou de uitkomst precies op het gemiddelde uit moeten komen…

Bij zelfoverschatting in toekomstprognoses speelt het principe van ‘De wens is de vader van de gedachte’, dus een ingebouwd automatisme. Maar soms spelen er ook belangen en heeft men ‘baat bij een rooskleurige prognose’. Dit heet het “incentive-superresponse-effect”. Beiden kunnen in discussie met een kritische sparringpartner tot een minimum worden beperkt.

De triomf van de zelfoverschatter

Let wel, we mogen blij zijn met deze zelfoverschatters want ze zijn de motor van onze economie. Dat er af en toe één in de grintbak verdwijnt ten spijt. Maar probeer niet de Jos te zijn, schakel een degelijke sparringpartner in en wordt de Max.

Geschreven door:
Danny Plettenberg
Danny Plettenberg
Accountant
T: 0314 37 70 00
E: d.plettenberg@kabaccountants.nl
Terug naar het overzicht

Wat wij twitteren

Op deze stralende dag zetten we onze secretaresses in het zonnetje! Dames, bedankt voor jullie inzet en collegialit… twitter.com/i/web/status/1…
Bij ons krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en draai je vanaf de 1e dag volledig mee in ons team. Ook tij… twitter.com/i/web/status/1…

Onze collega's

Edwin Aalbers
Edwin Aalbers
Accountant