Is Koningsdag een vrije dag?

Is Koningsdag een vrije dag?

Binnenkort is het Koningsdag. Geldt voor deze dag een verplichte vrije dag? Een handig overzicht voor HR.

Allereerst: er is geen wet die heeft vastgelegd dat werkgevers hun werknemers (betaald) vrij moeten geven op bepaalde feestdagen. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In de cao of arbeidsovereenkomst staat doorgaans geregistreerd of je vrij bent op feestdagen.

Koningsdag

Wanneer: donderdag 27 april 2017
Voor wie is dit een vrije dag: De meeste mensen hebben op Koningsdag een vrije dag. In een cao kan hier van worden afgeweken (bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en de horeca).

Bevrijdingsdag

Wanneer: vrijdag 5 mei 2017
Voor wie is dit een vrije dag: Eens per 5 jaar is Bevrijdingsdag een nationale feestdag. Dit is het geval wanneer het een lustrumjaar betreft (in 2015, 2020 enz.). In 2017 is Bevrijdingsdag dus geen verplichte vrije dag. Ook in een lustrumjaar zijn werknemers niet automatisch vrij, kijk daarom wat er is afgesproken in de cao. Veel cao’s regelen dat je om de vijf jaar vrij bent op Bevrijdingsdag, maar dat staat niet in iedere cao vastgelegd.

Hemelvaartsdag

Wanneer: donderdag 25 mei 2017
Voor wie is dit een vrije dag: De meeste mensen hebben op Hemelvaartsdag een vrije dag. In een cao kan hier van worden afgeweken (bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en de horeca).

Pinksteren

Wanneer: zondag 4 en maandag 5 juni 2017
Voor wie is dit een vrije dag: 1e Pinksterdag valt altijd op een zondag en 2e Pinksterdag valt altijd op een maandag. De meeste mensen hebben beide dagen vrij, maar in een cao kan hier van worden afgeweken (bijv. in de horeca en de gezondheidssector).

Kerstmis

Wanneer: maandag 25 en dinsdag 26 december 2017
Voor wie is dit een vrije dag: De meeste mensen hebben zowel 1e als 2e Kerstdag vrij, maar in een cao kan hier van worden afgeweken.

Bron: XpertHR

 

Terug naar het overzicht

Wat wij twitteren

Wij kijken verder dan de financiën. Een voorbeeld hiervan is ons gespecialiseerde horeca team. Zij zijn geen horeca… twitter.com/i/web/status/9…
De fiscale bewaarplicht is een wettelijke verplichting die geldt voor alle ondernemers in Nederland. Hierbij 7 inzi… twitter.com/i/web/status/9…

Onze collega's

Marloes Giesen
Marloes Giesen
Communicatie Coördinator