Trainingstips

Looptips Herstel
Hoe herstel jij na een training? Heb je een bepaalde routine, of neem je snel een douche en ga je snel over tot de orde van de dag? Zonder de wijsheid in pacht menen te hebben zijn er een paar adviezen die daadwerkelijk zullen helpen bij het bevorderen van het herstel. Want goed herstellen is niet alleen nodig om optimaal te kunnen presteren, ook het risico op blessures zal erdoor verkleinen. De reden hiervan is dat tijdens training de spieren juist licht aangetast raken. Voeding en rust zorgen voor het herstel en dus de groei van de spieren respectievelijk het sterker worden van de spieren.

Cooling down
Net als een warming-up is een cooling down een belangrijk onderdeel van een goede training. Tijdens de cooling down kunnen de afvalstoffen immers sneller worden afgevoerd. Als dit uitlopen ook nog wordt afgesloten door wat rek-en-strek oefeningen worden ook de spieren weer terug gebracht in de oorspronkelijke lengte. Stijve spieren/gewrichten zijn namelijk gevoeliger voor blessures dan soepele spieren/gewrichten.

Voeding
Naast het hydrateren van de spieren moeten de spieren ook voorzien worden van de juiste voedingsstoffen gedurende de training als ook na de training in verband met het bevorderen van het herstel. Daar waar tijdens het sporten vooral de nadruk zal liggen op koolhydraat rijke voeding met een klein beetje eiwit (bij voorkeur BCAA’s) en vocht om de spieren van energie te voorzien, ligt de nadruk na de training op eiwit, met een kleine toevoeging van koolhydraten. Ook na de training ligt de voorkeur op het gebruik van BCAA’s. Dit zijn essentiële aminozuren die zorgen voor een extra snel herstel. BCAA’s zitten vooral in whey eiwit. De koolhydraten zijn nodig om het energie niveau in de spieren te herstellen, zodat het lichaam de eiwitten uitsluitend gebruikt voor het herstel van de spieren en niet voor energie.

Vocht
Om de lichaamstemperatuur in evenwicht te houden gaat het lichaam zweet produceren om af te koelen. Ook in de winter gebeurd dit! Dus om te voorkomen dat het lichaam oververhit raakt is de inname van voldoende vocht van groot belang. 
Doordat het lichaam vocht verliest en de spieren juist vocht nodig hebben, is het begrijpelijk dat drinken voor, tijdens en na de training ook belangrijk is voor de prestatie.

  • Hoeveel moet je  drinken?
    Als recreatieve loper drink je tussen de 400 ml en 800 ml per uur, afhankelijk van het weer. Weeg jezelf eens voor en na een training om je vochtverbruik in kaart te krijgen. Na het trainen kun je goed zien of je genoeg gedronken hebt. Is je urine licht en helder, dan zit je goed. Is je urine donker, dan heb je te weinig gedronken. Voor een wedstrijd of training kun je extra drinken, maar let op dat je niet overdrijft door liters water naar binnen te werken, want je kunt ook te veel drinken hetgeen ook gevaarlijk kan zijn.
  • Wat moet je drinken?
    Loop je korter dan een uur, dan kun je kiezen voor water. Gaat het om langere afstanden, dan kun je het best kiezen voor een zogenaamde dorstlesser. Dat zijn sportdranken met koolhydraten en elektrolyten. Deze vullen tekorten aan en zorgen ervoor dat de natriumconcentratie in je lichaam niet daalt. Als je hier ook een beetje BCAA’s aan toevoegt wordt ook het herstel van de spieren reeds tijdens training ingezet. Energiedranken als dorstlesser zijn geen goede keus omdat deze te geconcentreerd zijn, waardoor de opnamesnelheid te laag is.

Slaap/rust
Een goede nachtrust is van essentieel belang om de herstelprocessen van het lichaam optimaal in gang te zetten. Tijdens de slaap kan het lichaam zich volledig richten op het herstel. Daarnaast herstelt ook de geest zich. En dat is nodig voor een optimale concentratie/focus op de training die weer komen gaat.

 

Nieuws

  1. Heretikettering auto van de zaak
  2. Kamervragen belastingheffing van dga

Wat wij twitteren

Op de Dag van de Stagiair zetten wij graag onze vijf toppers in het zonnetje! Vanaf de eerste dag draaien zij volle… twitter.com/i/web/status/1…