Als je een eigen bedrijf hebt, is het belangrijk om op tijd na te denken over de toekomst. Blijft de onderneming in de familie, of ga je verkopen? Wat je idee ook is, Kab geeft advies én ontzorgt. Zo ook rondom de overname van Musketier B.V.
In 2003 werd Musketier B.V. – een bedrijf in de afhandeling van douaneformaliteiten – opgericht door Paul Giesen, Eddy Egging en Vincent Smit. “Kab was al sinds het begin – destijds onder een andere naam – onze huisboekhouder”, vertelt Paul. “Zij hebben ons altijd perfect begeleid en dachten goed met ons mee. Ook toen de toekomst van ons bedrijf ter sprake kwam. Als we het wilden verkopen, moesten we dat op tijd aangeven, omdat een overnametraject een aantal jaren kan duren. Samen met Kab hebben we een lijstje gemaakt met potentiële kopers. Die zijn vanuit Kab gepolst, zonder de naam Musketier te noemen. Er kwamen drie positieve reacties en uiteindelijk is één van deze drie partijen de nieuwe eigenaar geworden. Een soepel proces, waarbij Kab de regie nam en ons voor het grootste deel heeft ontzorgd. Erg prettig.”

Meer dan de financiën alleen

Eric Raben, partner bij Kab, begeleidde de overname samen met zijn collega, belastingadviseur Sjef Holland. Eric: “We hebben al jarenlang een heel goede verstandhouding met Paul, Eddy en Vincent. We hebben veel met elkaar gespard, duidelijk aangegeven wat we de potentiële koper konden bieden en gezorgd dat alle benodigde gegevens inzichtelijk waren. Daarnaast hebben we rekening gehouden met de verschillende belangen: het is ook onze taak om een oplossing te zoeken voor de uiteenlopende wensen van de verkopende partij. Want een dergelijk proces gaat verder dan alleen het financiële plaatje. Dit geldt ook voor de bedrijfsculturen van beide partijen: we hebben onderzocht of die goed bij elkaar zouden passen. We vonden redelijk snel een serieuze koper en eigenlijk verliep alles volgens het boekje.”

Van links naar rechts: Eric Raben, Sjef Holland, Paul Giesen

Van documenten verzamelen tot handtekeningen
“Wij hebben het proces van A tot Z begeleid”, geeft Sjef Holland aan. “Zo hebben we alle benodigde documenten in een systeem gezet. Van aangiften tot jaarrekeningen, een flinke klus! Adviseurs van de kopende partij – op het vlak van accountancy, fiscaliteit, civiel-juridisch en douanerechtelijk – konden alles bekijken en beoordelen. Vervolgens hebben we tijdens persoonlijke gesprekken vragen beantwoord. Het bod dat we kregen, hebben we beoordeeld en we hebben onderhandeld over de prijs: uiteindelijk hebben we die nog wat kunnen verhogen. De laatste stap was het beoordelen en finetunen van de verkoopdocumenten en toen konden de handtekeningen worden gezet. Het hele traject is verlopen zoals iedereen voor ogen had – en alle betrokkenen waren blij met de deal.”

Voldaan gevoel
Paul vult aan: “Eddy, Vincent en ik konden tijdens het traject aangeven of we wilden doorwerken of stoppen. We hadden alle drie een andere wens, waar door Kab heel goed rekening mee is gehouden. Zo hebben we het hele overnameproces met een voldaan gevoel kunnen afsluiten. Ik vraag me af of we dit bij een andere accountant zo voor elkaar hadden gekregen. Er komt bij zo’n overname heel wat op je af en Kab heeft ons ontzettend goed geholpen: ze namen ons bijna alles uit handen. Ideaal, want wij moesten overdag natuurlijk gewoon ons werk doen. Het is allemaal perfect verlopen én afgerond. Niets dan lof voor Kab!”