Bouw leeft op

AMSTERDAM - Tegen alle verwachtingen in heeft de verkoop van nieuwbouwhuizen in de laatste maanden van 2013 een explosieve groei doorgemaakt.

Hield de bouwsector begin 2013 nog rekening met minder dan duizend verkochte nieuwbouwhuizen per maand, aan het einde van het jaar stopte de teller op maar liefst 1500 woningen per maand; een onverwachte toename van 50 procent. Goed nieuws is ook dat dit herstel zich in 2014 verder zal versnellen.

Kantelmoment

„We kunnen net als voor de markt van bestaande woningen spreken van een kantelmoment”, aldus directeur Nico Rietdijk van de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) in reactie op de aantrekkende verkoopcijfers. Deze eindsprint in 2013 zorgt ervoor dat een jaar dat de boeken in dreigde te gaan als historisch slecht, opeens een groei van 3% laat zien.

De NVB en andere brancheorganisaties hielden er rekening mee dat de bouwsector in 2013 nog verder in elkaar zou zakken. De NVB waarschuwde begin 2013 nog dat de verkoop van nieuwbouwhuizen onder het niveau van eind 2008, de slechtste periode voor bouwbedrijven, zou uitkomen. Het goede nieuws is bovendien dat het herstel zich lijkt te versnellen in 2014, zegt Rietdijk. „Voor 2014 verwacht de NVB gemiddeld 1500 tot 1700 woningverkopen per maand.”

Op de markt voor bestaande woningen is ook sprake van een opleving, zo blijkt uit NVM-cijfers. Rietdijk: „Behalve dat er goede rationele redenen zijn om een huis te kopen, zoals een lage hypotheekrente en betaalbare woningen, zien we vooral dat het vertrouwen weer toeneemt.”

Bron: Telegraaf

Nieuws

  1. Premiedeel heffingskorting naar tijdsgelang
  2. Beëindiging slapende dienstverbanden

Wat wij twitteren

Op deze stralende dag zetten we onze secretaresses in het zonnetje! Dames, bedankt voor jullie inzet en collegialit… twitter.com/i/web/status/1…
Bij ons krijg je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en draai je vanaf de 1e dag volledig mee in ons team. Ook tij… twitter.com/i/web/status/1…