Het lage btw-tarief gaat per 1 januari 2019 omhoog van 6 naar 9 procent. Het hoge tarief blijft staan op 21 procent. Hoe kun je hier als horecaondernemer op voorbereiden?

Btw-verhoging raakt de horeca

Binnen de horeca raakt de btw-verhoging alle inkopen, met uitzondering van alcoholhoudende dranken. Ook bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder het lage tarief. Het nieuwe btw-tarief heeft impact op de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang. 

Een horecaondernemer die nu – nog in 2018 – het verzoek krijgt voor een offerte voor een partij in maart 2019 moet uitgaan van het tarief van 9 procent. Verkoopt je bedrijf nu al kaartjes voor een nieuwjaarsgala op 1 januari of voor een carnavalsbuffet, dan mag je die kaartjes dit jaar verkopen tegen 6 procent btw. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9 procent-tarief.

Checklist btw-verhoging

Welke aanpassingen moet je doorvoeren?

Menukaarten aanpassen, vergeet de drankenkaart niet
Website aanpassen; boekingssites aanpassen
Afreken- en kassasystemen aanpassen
Voorraadbeheersystemen en codes in administratie aanpassen
Aanpassen facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Drie opties voor de btw-verhoging

Wat kun je als horecaondernemer doen om de btw-verhoging op te vangen? De btw-verhoging van 1 januari 2019 valt midden in het winterseizoen. Vaak is de nieuwe menukaart al in november ingevoerd. Eigenlijk zijn er drie opties:

1. De eerste optie is om de prijzen van de gerechten op de menukaart per 1 januari 2019 te verhogen. Qua omzet en kostprijs is er dan geen effect.
2. De tweede optie is om bij het vaststellen van de menukaart eind 2018 alvast rekening te houden met de verhoging. Dat betekent voor de laatste maand van 2018 een wat hogere omzet en dus wat extra marge.
3. De derde optie is om de prijzen niet te verhogen en de btw-verhoging voor eigen rekening te nemen. Gevolg hiervan is dat het uiteindelijke financiële resultaat lager uitvalt.

De eerste twee opties zijn het meest aantrekkelijk voor horecaondernemers.

Tips

Extra voorraad lage btw-artikelen in 2018 inkopen.

In 2018 verkochte menu’s mogen in 2019 zonder extra verrekening genuttigd worden.

 

Bron: Missethoreca.nl

Bron: Fri, 30 Nov 2018 15:17:42 +0100