Calamiteitendraaiboek

Wat als ...

Wat gebeurt er als uw bedrijfspand in vlammen opgaat? U een ongeluk krijgt en arbeidsongeschikt wordt? U ernstig ziek wordt? Of als u overlijdt?

Wie beheert dan uw vermogen? Hoe wordt uw onderneming voortgezet? Is er iemand die de leiding op zich neemt? Moeten de aandelen van de holding of werkmaatschappij worden verkocht? Heeft u hier iets voor geregeld? 

Zaken waar u liever niet over nadenkt, maar die enorm belangrijk zijn kunt u beschrijven in een calamiteitendraaiboek. Hierin wordt vastgelegd wat er is geregeld in het geval zich een bepaalde calamiteit voordoet en welke acties in het verlengde daarvan moeten worden genomen.

Voorbeeld

Een voorbeeld ter verduidelijking: X is een DGA (holdingstructuur) van een vennootschap met 10 werknemers. X komt op zondagochtend te overlijden. De echtgenote van X komt er uiteraard niet aan toe om alle personeelsleden te bellen en hen op de hoogte te stellen.

Op maandagochtend melden alle 10 werknemers zich op de zaak en constateren dat X niet aanwezig is. Na enig rondbellen komen ze erachter dat X is overleden. En wat nu? Gaan ze aan het werk? Is er iemand om leiding te geven? Is er iemand die de lopende opdrachten afhandelt? Is er iemand die toegang heeft tot de bank en de salarissen kan betalen? Worden de facturen verstuurd? Etc.

In privé vraagt de echtgenote van X zich na enige tijd af wat er met de aandelen van de B.V.’s moet gebeuren en wie leiding moet gaan geven aan de onderneming. Moeten de aandelen worden verkocht? Moet zij dit doen en wat zijn de aandelen dan waard?  Moeten de aandelen van de holding of van de werkmaatschappij worden verkocht? Hoe zit het met het nabestaandenpensioen? Zijn er mensen in de directe omgeving die hierin iets voor haar kunnen betekenen? Is hier iets voor geregeld?

Kortom voldoende zaken om in een calamiteitendraaiboek te beschrijven. Het bovenstaande is slechts een voorbeeld van een calamiteit die zich kan voordoen, andere calamiteiten die beschreven kunnen worden zijn onder andere:

  • brand
  • echtscheiding
  • naderend faillissement
  • ongeval of arbeidsongeschiktheid van de eigenaar

Daarnaast kunnen ook zaken als het verkoopklaar maken van een onderneming worden beschreven. Zaken als het optimaliseren van de resultaten, het opschonen van de balans, het zoeken van kandidaat kopers etc. komen aan de orde bij deze calamiteit.

Is uw interesse gewekt? Neem contact op met een van onze specialisten. Zij gaan graag met u in gesprek. Zij geven praktische adviezen en bekijken welke voordelen een calamiteitendraaiboek voor u en uw onderneming heeft.

Nieuws

  1. Heretikettering auto van de zaak
  2. Kamervragen belastingheffing van dga

Wat wij twitteren

Op de Dag van de Stagiair zetten wij graag onze vijf toppers in het zonnetje! Vanaf de eerste dag draaien zij volle… twitter.com/i/web/status/1…