Tegenwoordig gaan gasten steeds bewuster om met eten en drinken. Gezond, minder of geen alcohol en duurzaamheid is de trend. Dit is ook terug te zien op drankkaart voor het nieuwe terrasseizoen. Dé 7 trends op rij.

Laagcalorische frisdranken
Omdat light- en zerovarianten van frisdranken minder suiker en doordoor ook minder calorieën bevatten, kiezen consument steeds vaker voor deze varianten. De consument is  steeds meer op zoek naar dranken die ingrediënten van een natuurlijke oorsprong hebben en verrassende smaken bieden. Zowel de vraag naar laagcalorische frisdrankjes op het terras stijgt, maar ook de biologische frisdranken doen hun intrede op de terraskaart. Kortom: er wordt steeds meer gelet op toevoegingen in producten.

Alcoholvrije cocktails
De cocktail is de laatste jaren steeds populairder, zeker de alcoholvrije. De Seedslip (ook wel de gin zonder alcohol genoemd) gaat steeds meer het terrein veroveren in de Nederlandse Horeca. Een alcoholvrije spirit gemaakt van verschillende kruiden en groenten; het bevat geen calorieën, suiker, zoetstoffen of kunstmatige smaken. Gemixt met tonic, ijs en mintblaadje is dit een fijn alcoholvrij alternatief voor gin tonic. 

Kombucha
Kombucha, een gefermenteerde thee, wordt in Nederland steeds populairder. Deze thee wordt al eeuwen in Azië gedronken, maar wordt nu ook meer door de rest van de wereld gedronken. Omschreven als ‘een gezonde frisdrank die ook nog eens heel lekker is’ verovert het drankje terrein in de horeca. 

IJskoffie
De populariteit van ijskoffie is enorm toegenomen. De verscheidenheid aan ijskoffies is de laatste jaren enorm gestegen. Zodra het kwik de 25 graden overstijgt, is er een aanzienlijke stijging in de vraag naar ijskoffie te zien. Het tijdstip waarop de meeste vraag naar ijskoffie is, is in de middag, namelijk tussen 15.00 en 17.00 uur.

Water met een smaakje
Gearomatiseerde waters zitten in de lift; dat zijn mineraal- en bronwaters waaraan fruitaroma’s worden toegevoegd. De consumptie hiervan is in de laatste vijf jaar met meer dan 60 procent gestegen. De markt voor water met een smaakje groeit enorm, omdat voor veel gasten de smaak belangrijk is en je op de smaak van water snel bent uitgekeken. Met homemade ijsthee kun je je op het terras ook onderscheiden.

Blauwe ijsthee
Er wordt verwacht dat blauwe thee, dé nieuwe trend van 2019 wordt en deze thee de zomerterrassen gaat overspoelen. Een 100 procent natuurlijke blauwe thee zonder kleurstoffen. Deze kan zowel warm als koud worden gedronken, bijvoorbeeld als ijsthee of coldbrew tea. Deze thee is een dankbaar ingrediënt voor cocktails en mixen door de opvallende blauwe kleur en unieke smaak: bloemig met kruidige tonen en heeft een licht pepertje.

Diverse bierstijlen zonder alcohol
Consumenten zijn steeds bewuster bezig met de consumptie van bier en deze trend, de opmars van alcoholvrij bier, zet zich voort op de terrassen. Gezondheid is  tegenwoordig voor veel mensen een belangrijk aspect. Enerzijds geniet de consument van een mooi glas speciaal bier, maar ze kiezen er ook bewust voor om af en toe geen alcohol te drinken. Alcoholvrij bier is dan een mooi alternatief. Brouwers brengen steeds meer alcoholvrije varianten uit. Wilde je ‘vroeger’ geen alcohol drinken op het terras, was je aangewezen op een frisje of watertje; later werd daar alcoholvrij bier aan toegevoegd. Deze zomer lijken de vele alcoholvrije varianten bier door te breken. Voor de warme dagen van het jaar is het aanbod aanzienlijk gegroeid, zowel kwantitatief én kwalitatief.

 
Bron: Thu, 06 Jun 2019 08:51:32 +0100