De horeca is hard getroffen door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen. Ook nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, blijft de 1,5 meterregel de bezetting drukken, net als de beperkingen voor het internationale toerisme. In de eerste vijf maanden van 2020 bedroeg het aantal faillissementen in de branche 147. In 2019 was dat over het hele jaar 200 (CBS) en het lijkt erop dat de grootste klap nog moet komen.
Het horecalandschap
Het horecalandschap zal door de coronacrisis duidelijk veranderen. Er zullen dit jaar naar verwachting nog veel ondernemingen omvallen mede doordat banken voorzichtig zijn met financieren. Tevens zal er sprake zijn van toenemende ketenvorming, wat ten koste gaat van de individuele ondernemer en de diversiteit in het horecalandschap.
Veranderende consumentengedrag
Voor alle deelsectoren van de horeca geldt dat zij moeten inspelen op het veranderende consumentengedrag die mede samenhangt met het coronavirus. Veiligheid, gezondheid en hygiëne staan sinds de corona-uitbraak centraal bij de consument. Het is van belang om daar als horecaondernemer mee bezig te zijn. Win het vertrouwen van de consument. Wees helder over welke maatregelen u in dit kader hebt genomen en hoe u controleert of die worden nageleefd.
Het is ook belangrijk om na te denken voor wie u aan het ondernemen bent. Welk type gast wilt u ontvangen, wat zijn hun behoeften en hoe bevredigt u die behoeften? Kijk ook kritisch naar uw leveranciers, financiers, medewerkers en partners. Hoe hebben zij zich gedragen de laatste maanden?
Er zijn de afgelopen maanden voldoende leermomenten geweest voor de horeca. Om te overleven moet de horecaondernemer mee in de veranderingen. Hier liggen, ondanks de zware tijd, ook voldoende kansen.
10 tips op een rij:
1. Win het vertrouwen van de gast. Veiligheid en gezondheid staan bovenaan. Zorg dat u hierover communiceert door onder andere zichtbare (huis)regels en het trainen van werknemers.
2. Denk na over uw workflow. Hoe ging en gaat u om met reserveringen, ontvangst, service, beleving en afrekenen.
3. Kijk naar andere mogelijkheden waaronder een bezorgservice of catering op locatie waardoor de omzet kan worden verhoogd.
4. Op korte termijn kan het zinvol zijn om in te spelen op de piek in het binnenlandse toerisme.
5. Bepaal welk type gast u wilt ontvangen en bepaal hoe u die optimaal kunt bedienen. Welke activiteiten stemt u daarop af?
6. Wat maakt uw concept uniek? En hoe behoudt u die uniciteit of past u die aan naar het nieuwe normaal?
7. Denk na over andere functies van de ruimte die u hebt. Zo hebben diverse hotels kamers aangeboden als kantoorruimte of voor private dining.
8. Blijf duidelijk communiceren met gasten, social media is daarvoor een geschikt kanaal. Blijf ook in contact met gasten die regelmatig terugkeren. Daarmee maakt u het verschil.
9. Bereidt u vast voor op de winter. Denk aan winterterrassen, winterfestivals en andere buitenactiviteiten. Als het buiten kouder wordt, heeft u daar groot profijt van.
10. Maak waar mogelijk gebruik van de steunmaatregelen voor financiële ondersteuning.
Dit artikel is geschreven door Lisette Chevalking, accountant.