De Nederlandse auto- en motorenbranche heeft vorig jaar een hogere omzet behaald dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die resultaten leiden vooralsnog niet tot een jubelstemming over de toekomst, want een peiling van het statistiekbureau wijst op een daling van het ondernemersvertrouwen.

Autohandelaren en reparatiebedrijven boekten de grootste omzetgroei. Hun opbrengsten namen met 6,6 procent toe, waarmee ze de grootste omzetgroei van de sector neerzetten. De omzet van de auto- en motorenbranche als geheel dikte 4,5 procent aan.

De groei vlakte in het laatste kwartaal overigens wel af. Dat heeft volgens het CBS te maken met de invoering van strengere Europese testprocedures voor personenauto’s. Die nieuwe regels werden 1 september van kracht. Vooruitlopend op die datum werden veel meer auto’s op kenteken gezet dan een jaar eerder, zodat de voertuigen nog onder het oude regime zouden vallen. Als gevolg daarvan werden in de daaropvolgende maanden minder auto’s verkocht.

De barometer voor het ondernemersvertrouwen zakte begin dit jaar in de min tot -5,1. Dat betekent dat er in de sector meer pessimisten dan optimisten zijn. Die negatieve stemming komt onder meer doordat bedrijven het steeds moeilijker vinden personeel te vinden. Daarnaast verwachten ondernemers een verslechtering van het algehele economische klimaat.

Bron: Accountant.nl

Bron: Wed, 06 Mar 2019 11:16:30 +0100