Kan u als werkgever uw personeel verplichten om zich te laten vaccineren met het (toekomstige) coronavaccin? 
Momenteel klinkt het nog als een ver-van-mijn-bed-show, gezien het feit dat er nog geen vaccin beschikbaar is. Zelfs al zou er een goedgekeurd vaccin zijn, zal dit niet meteen voor iedereen beschikbaar zijn.  Maar als er wel een vaccin beschikbaar zou zijn, kan u dan als werkgever uw personeel verplichten om zich te laten vaccineren?

Het antwoord hierop is heel simpel: nee. 

Het verplichten van een vaccin is een inbreuk op een belangrijk grondrecht, namelijk het recht op een privéleven en dan met name de lichamelijke integriteit. Toch kan dit grondrecht in bepaalde gevallen worden beperkt in het belang van de volksgezondheid. De overheid zou kunnen besluiten om middels een wet een vaccinatie wel te verplichten. Op het moment dat er een vaccin is en zolang er is geen vaccinatieplicht is, blijft het de keuze van de werknemer of hij of zij zich wel of niet laat vaccineren.

Vrijwillig aanbieden van vaccinaties
Werkgever en werknemer hebben uiteraard wel een verantwoordelijkheid richting derden. Als werkgever heb je wel de mogelijkheid om vaccinaties aan te bieden aan de werknemer, al moet het niet zo zijn dat de werknemer zich onder druk gezet voelt om zich te laten vaccineren. Als er ernstige bijwerkingen zijn, kan dit zelfs voor de werkgever onder bepaalde omstandigheden een aansprakelijkheidsrisico met zich meebrengen. 

Daarnaast mag je als werkgever in het kader van de privacywetgeving niet bijhouden welke werknemers wel en niet zijn gevaccineerd. Gegevens van medische aard mag alleen door een bedrijfsarts worden verwerkt.

Dit artikel is geschreven door Danny Korenhof, Adviseur MKB.
 

Bron: Fri, 27 Nov 2020 11:34:53 +0100