Afgelopen weekend was ik een weekend in Friesland. Friesland vind ik een leuke provincie door de vele watersportmogelijkheden. Zittend op de boot zat ik weg te dromen, zou het leuk zijn als….    

Wat is uw toekomstperspectief? 
De afgelopen tijd is er veel op iedereen afgekomen door de snelle verspreiding van het coronavirus. Sommige ondernemers moesten de zaak sluiten, contactberoepen mochten hun werk niet meer uitvoeren en andere ondernemers hadden niet of nauwelijks klandizie meer. Hoe worden dan de vaste lasten betaald? In mijn vorige blog heb ik uitgebreid gesproken over het voeren van een 
up-to-date administratie in combinatie met een begroting en liquiditeitsbegroting. De ontvangen overheidsgelden kunnen daar in verwerkt worden en inzicht geven hoe hoog een (mogelijk) tekort in de komende maanden kan oplopen, bij de geprognotiseerde omzet. Banken vragen hier ook naar als u extra financiering nodig hebt en daarvoor een aanvraag doet. 

Plannen op de lange termijn? 
De begroting en liquiditeitsbegroting geven inzicht op de korte termijn. Maar kunt u als ondernemer ook plannen op de lange termijn? Wat voor gevolgen heeft het coronavirus gehad op de waarde van de onderneming? Is de waarde van het bedrijf tevens uw pensioen en wat betekent dat voor u? Vragen die beantwoord kunnen worden in een financiële planning.

Financiële planning
De financiële planning geeft inzicht in wat u te besteden heeft als u met pensioen gaat of wellicht eerder wilt stoppen met werken. Is het überhaupt mogelijk eerder te stoppen met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd? Pensioeninkomsten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit pensioen, huur c.q. rente/dividendinkomsten. Wat zijn uw uitgaven tegen die tijd? Heeft u uw hypotheek afgelost of woont u in een huurwoning waarvan de huur jaarlijks stijgt? Dit is allemaal van belang voor uw toekomstige financiële plaatje. Wij raden u aan, al enige tijd voordat u wilt stoppen met werken, over uw wensen na te denken. Wellicht kun u bijsturen als uw inkomsten te zijner tijd tegenvallen of te laag zijn voor de wensen/plannen die u heeft. Het zou jammer zijn als u een droom niet kunt verwezenlijken omdat u uw financiële toekomst niet goed in beeld had. 

Valt er dan te plannen? 
Er valt zeker wat te plannen! Maar dit is maatwerk, want iedere persoonlijke situatie is anders. Bent u benieuwd naar wat uw toekomstige inkomsten zijn en wat het te besteden bedrag is? Neem dan contact met mij of één van mijn collega’s op, zodat we samen kunnen inventariseren wat we voor u kunnen betekenen. Verder wens ik u een fijne zomer en veel mooie dromen toe!

Dit artikel is geschreven door Annet Ekhardt, accountant 
 

Bron: Thu, 25 Jun 2020 09:05:36 +0100