Door de hoge stijgingen van de energieprijzen willen we nog maar één ding. Hoe zorgen we ervoor dat de energiekosten betaalbaar blijven? Met een paar kleine aanpassingen, kan dit al snel een energiebesparing opleveren. Wij denken veelal dat dit veel moeite kost, maar geloof mij, dit gaat makkelijker dan u denkt. 

Toenemende prijzen

De gasprijzen gaan momenteel door het dak. Het is nog nooit zo hoog geweest als op dit moment. De gasprijzen begonnen in december op te lopen doordat de vraag naar energie sterk toenam. De Russische inval in Oekraïne veroorzaakte nog eens een flinke stijging van de prijzen. Doordat Rusland één van de grootste producenten is, is de verwachting dat deze stijgingen ook nog wel even aanhouden. Maar wat kunnen we er nu aan doen om ervoor te zorgen dat we het minimaal gaan merken in onze portemonnee?

Voordelen van energie besparen

Energiebesparing levert een aantal belangrijke voordelen op. De energie die u niet gebruikt, hoeft u ook niet te betalen. Gezien de huidige energieprijzen scheelt dit al snel een hoop geld. Geld dat u weer kunt investeren in uw eigen onderneming. Daarnaast is het ook gewenst om energie te besparen door de politiek. Het zorgt ervoor dat wij Nederland minder afhankelijk worden van andere landen. Tot slot dragen we ons steentje bij aan de toenemende klimaatveranderingen. Het klimaat verandert met de dag en als we niet op tijd beginnen met energie besparen, zullen de gevolgen alleen maar groter worden. Daarom moeten wij ook NU beginnen met energie besparen.

Maatregelen om energie te besparen

Door middel van onderstaande maatregelen kunt u er voor zorgen dat u veel gaat besparen op het energieverbruik. Denk onder meer aan:
–    een weersafhankelijke of geoptimaliseerde regeling op de CV-ketel;
–    het isoleren van de spouwmuren;
–    het installeren van zonnepanelen;
–    het hergebruiken van energie uit ventilatielucht.

Nu begrijp ik dat dit al snel grote ingrepen zijn, maar u kunt ook kleiner denken. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een tijdschakelaar. Dit zorgt ervoor dat er niet onnodig ventilatoren draaien en dat er geen lichten blijven branden wanneer er niemand meer aanwezig is. Regel daarnaast de temperatuur per ruimte. Door een kleine investering te doen in thermostaatkranen op radiatoren kun je al snel veel energie besparen. Zet daarbij de temperatuur twee graden lager, net als de Overheid. Ook het isoleren van ventilatiekanalen zorgt ervoor dat er geen onnodige energie verloren gaat.

Mocht dit nog teveel werk voor u zijn, zou ik beginnen met ledverlichting. Vervang alle TL-verlichting en hallogeen lampen. Met relatief weinig kosten is er een groot voordeel te behalen en dit kunt u gemakkelijk zelf vervangen.

Subsidie regelingen

Het besparen van energie kan dus al snel oplopen. Het wordt al helemaal aantrekkelijk als er gebruik kan worden gemaakt van een subsidie. Er zijn diverse soorten subsidies die het aantrekkelijk maken om te investeren in duurzaamheid en daarmee energie besparen. Zo kan men onder andere aanspraak maken op onderstaande subsidieregelingen:

–    Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM)
o    Dit is een subsidie voor ondernemers die energie willen besparen en meer willen verduurzamen. Door gebruik van deze subsidie kunt u een adviseur inhuren voor energieadvies op maat en voor ondersteuning bij uitvoeringen van de maatregelen dit voortvloeien uit het advies.-    Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
o    Subsidie voor bedrijven voor aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en of een aansluiting op het warmtenet.-    Energie-investeringsaftrek/milieu-investeringsaftrek
o    Fiscaal voordeel voor bedrijven die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie en milieu vriendelijke investeringen.

Wilt u meer weten over hoe u het beste energie kan besparen? Www.Deb.nl is de MKB-tool voor energiebesparing en verduurzaming. Klik op de link en kijk wat u kunt besparen! Of neem contact met ons op om te bekijken welke fiscale maatregelen voor jou interessant kunnen zijn

Sylke Hakvoort, assistent accountant

Sylke Hakvoort - Assistent accountant