Een jaar geleden had niemand kunnen vermoeden in wat voor situatie we ons aan het eind van 2020 zouden begeven. Het coronavirus woedt nog steeds over de wereld. Deze pandemie heeft veel invloed gehad op het jaar 2020. Voor de één positief, voor de ander negatief. In deze periode blikken wij als accountants terug, door o.a. tussentijdse cijfers tot en met september 2020 te analyseren. Ook kijken we vooruit, want wat kunnen we nog bespreken met onze cliënten om te regelen voor 2020?
Wat kunt u nog regelen in 2020? 

Onderstaand volgt een overzicht opgesteld met punten, waarover u de komende weken nog een beslissing kunt nemen:
•    Zijn de investeringen in 2020 hoger dan de minimale grens van investeringsaftrek van 
€ 2.401. Zit u onder dit bedrag en u moet nog investeren, doe dit dan voor 31 december 2020. Als u boven dit bedrag van € 2.401 uitkomt kunt u investeringsaftrek claimen. 
•    Neem de debiteurenlijst door per heden. Neem contact op met oudere debiteuren en probeer zo de ouderdom van de debiteuren te verkleinen.
•    Plan een datum in om de voorraad te inventariseren, om zo een goede voorraadlijst aan het einde van het jaar te kunnen overleggen. Boek incourante voorraad uit het voorraadregistratiesysteem.
•    Hoe zien de tussentijdse cijfers per 30 september 2020 eruit en wat zijn de verwachtingen voor het vierde kwartaal? Sluiten de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting c.q. vennootschapsbelasting aan bij de verwachte winst of moeten deze verlaagt c.q. verhoogd worden?
•    In 2020 is het percentage van de dividendbelasting 26,25%. Vanaf 2021 stijgt deze naar 26,9%. Tot 31 december kunt u nog iets voordeliger dividend uitkeren aan uzelf dan de komende jaren.
•    De vrije ruimte van de werkkostenregeling is in 2020 verhoogt naar 3% tot een loonsom van € 400.000. Kijk na hoe u deze vrije ruimte maximaal en optimaal kunt benutten.
•    Opstellen van de begroting 2021 en liquiditeitsprognose 2021. Op basis van deze inschatting kunnen ook ondersteunende maatregelen bij de overheid aangevraagd worden. Tevens kunnen in de liquiditeitsbegroting achterstallige betalingen verwerkt worden. Zo ook de betalingen die nog aan de belastingdienst verschuldigd zijn. Dit geeft u een goed inzicht  in uw betalingscapaciteit.

Verder zien wij regelmatig dat de administratie niet bijgewerkt is. Het up-to-date hebben van de administratie geeft u inzicht en waar u op dat moment financieel staat. Het laat versturen van verkoopfacturen kan een negatief effect hebben op de liquiditeit.

Wat kunt u doen als de zaken niet goed gaan?
Bovengenoemde punten gelden voor de ondernemingen die goede vooruitzichten hebben. Maar er zijn ook ondernemingen waar het minder goed mee gaat. Aan het eind van 2020 worden door de coronacrisis veel faillissementen verwacht. Staat u het water aan de lippen en weet u niet meer hoe  het nu verder moet? Neem dan contact  op met uw MKB adviseur. Deze contactpersoon kan u inzicht geven over wat u kunt doen om uw onderneming te beëindigen of wat u te wachten staat bij de aanvraag van een faillissement. Vaak is dit een enorme moeilijke keuze, maar kan soms wel de juiste beslissing zijn, ondanks het verlies van het bedrijf.

Heeft u hierover vragen? Onze specialisten adviseren u graag.

Dit artikel is geschreven door Annet Ekhardt, Adviseur MKB. 
 

Bron: Wed, 11 Nov 2020 14:51:01 +0100