We zitten inmiddels in de maand juli van 2023 en mogelijk zit je al op of met de gedachten op de vakantiebestemming. Toch is dit een goed moment om eens terug te kijken naar het afgelopen halfjaar en vooruit te kijken naar het komende halfjaar. In deze blog wil ik in gaan op de voordelen van het opstellen van de halfjaar cijfers, waardoor je als ondernemer kan zien of je nog in lijn ligt met je verwachting voor 2023.

Doelstelling en begroting
Mijn collega Annet Ekhardt schreef in december 2022 over de voordelen van het opstellen van een begroting. Wanneer je voor 2023 een begroting en liquiditeitsbegroting hebt opgesteld is het nu de perfecte tijd om te analyseren of de werkelijke cijfers in lijn liggen met de opgestelde begroting. Welke omzet is er tot en met juni behaald, welke kosten zijn er gemaakt en wat is het verschil ten opzichte van de begroting? Zo kan het zijn dat het resultaat lager is dan verwacht. Dan is het goed om te kijken naar de oorzaak, is er minder omzet gehaald of waren de kosten hoger dan begroot? Zijn er onverwachte uitgaven geweest of zijn er hogere inkoopprijzen geweest? Dit zijn allemaal verschillende punten waardoor de verwachte begroting kan afwijken van de realiteit.

Toekomst
Wanneer je het afgelopen halfjaar hebt geanalyseerd is dit ook een mooi moment om verder te kijken naar het komende halfjaar. Wellicht is het nodig om de vooraf gestelde doelstelling voor 2023 bij te stellen. Denk je voor het komende halfjaar meer omzet te behalen dan begroot of moet de begroting naar beneden bijgesteld worden. Ook kunnen de kosten zijn toegenomen, is er iets te doen aan de kostenstijgingen of is het een aandachtspunt voor de komende periode.
Hierbij kan het altijd verstandig zijn om eens met je adviseur te sparren over de mogelijkheden voor het komende halfjaar en de verdere toekomst.

Voorlopige aanslag VPB en IB/PVV
Daarnaast is het dan ook goed om te kijken naar de hoogte van de voorlopige aanslag van de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Door de voorlopige aanslag aan te passen aan de verwachte belastingdruk, loop je minder risico dat er na afloop van het jaar een fors bedrag nabetaald moet worden. Het risico van de belasting na afloop van het jaar betalen, is dat er rente in rekening gebracht wordt. Dit wordt in rekening gebracht vanaf 1 juli na afloop van het kalenderjaar. De rentepercentages zijn fors, op dit moment is dat voor de vennootschapsbelasting 8% en voor de inkomstenbelasting 6%.

Voor nu wil ik jullie (alvast) een fijne vakantie wensen en mocht je graag inzicht willen hebben in de halfjaarcijfers van je bedrijf? Neem dan contact op met mij of mijn collega’s, wij helpen je hier graag verder bij.

Stijn de Vries, Assistent Accountant

Stijn de Vries - Assistent Accountant