Voor veel horecaondernemers voelt de tweede horecasluiting als een onterechte beslissing. Bij de intelligente lockdown in maart ging het hele land op slot en werden veel bedrijfstakken zwaar geraakt. Maar tijdens deze tweede sluiting voelt het alsof de horeca de zwaarste klappen krijgt. Een gevoel van onrecht, woede en frustratie heerst onder horecaondernemers.
Strijdkracht
Bij de intelligente lockdown die in maart inging, ontstond er een enorme positieve energie. Er kwamen veel samenwerkingsinitiatieven tot stand en iedere zaak deed een flinke schoonmaak- en opknapbeurt. Maar toen bleek dat ook na de eerstgenoemde heropeningsdatum van 6 april de deuren dicht moesten blijven, was dat wederom een grote tegenvaller. De intelligente lockdown zou uiteindelijk elf weken duren.
Op 1 juni mocht de horeca, onder bepaalde voorwaarden, weer open. De horeca kwam weer op gang. Sommige ondernemingen draaiden in de zomermaanden tegen de verwachting in zelfs mooie omzetten vanwege onder andere de vakanties in eigen land. Het vertrouwen in de horeca kwam terug. Net als het plezier in het werk en de moeilijke lockdownperiode leek steeds verder weg.
Keiharde klap
Tot de persconferentie van dinsdag 13 oktober. De horeca branche wordt wederom keihard geraakt en dat zorgt voor boosheid, frustratie en verdriet. De eerste tegenslag hebben de meeste horeca ondernemingen overleefd, maar kunnen ze dat nog een keer aan? Is de positieve energie die ondernemers bij de eerste lockdown hadden er nog of is de horeca moegestreden?
Nee, dat is de horeca niet! En dat blijkt meteen na de persconferentie van vorige week. Restaurants zijn hun afhaalmenu alweer volop aan het promoten. Consumenten met een groot hart voor de horeca zullen hun favoriete zaak de komende tijd weer extra gaan steunen met het afhalen van maaltijden.
Ook het brainstormen en de creatieve ideeën komen weer tot stand. Ondernemers zullen elkaar weer gaan opzoeken om samen te werken rondom het opzetten van initiatieven die wél kunnen.
De overheid heeft aangegeven voor de zwaarst getroffen sectoren, waaronder de horeca, extra steunpakketten beschikbaar te stellen. Die steun zal de verliezen niet volledig dekken, maar het is goed om te zien dat het kabinet de nood ziet die in de sector zo hoog is.
Een grote uitdaging
Mogelijkheden blijven zien en blijven zoeken naar manieren waarop u de gast ook in deze tijd kunt blijven bereiken en verrassen. Een hele uitdaging!
Voor alle ondernemers die voor deze grote uitdaging staan: Heel veel succes, creativiteit, energie en doorzettingsvermogen gewenst. Houd de moed erin!
Dit artikel is geschreven door Lisette Chevalking, Adviseur MKB.