Kab trotse ambassadeur van Bergh in het Zadel

Al meer dan dertig jaar zetten honderden vrijwilligers van Bergh in het Zadel zich in om zo veel mogelijk geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van kanker. Mét succes! Voorzitter Theo Mijnen en bestuurslid Michel Moll vertellen enthousiast wat de stichting doet en wat er al is bereikt.

De van oorsprong ’s-Heerenbergse stichting organiseert in de wijde omtrek – lees: de Achterhoek – fietstochten, concerten en golfdagen om geld in te zamelen. Geld dat – zonder onkostenvergoeding voor de vrijwilligers – rechtstreeks naar wetenschappelijk onderzoek gaat. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in Nederlandse academische ziekenhuizen, onder toeziend oog van KWF Kankerbestrijding. Daar brengen ze geen kosten voor in rekening, zodat echt iedere opgehaalde euro volledig naar onderzoek gaat. Dankzij nieuwe doorbraken krijgen mensen met kanker meer tijd om te leven. En hier is het allemaal om te doen!

Kleine en grote acties

“Onze doelstelling is met je hobby geld ophalen voor het goede doel”, vertelt Theo Mijnen. “Het begon met fietsen, maar inmiddels zijn onze activiteiten uitgebreid naar golf en worden er bijvoorbeeld concerten georganiseerd. Het zijn meestal meerdaagse evenementen, maar er zijn ook particuliere acties die geld opleveren, zoals de verkoop van potjes zelfgemaakte jam. Hoe klein of groot de acties en bedragen ook zijn: we vinden alles hartverwarmend en zijn overal ontzéttend blij mee.”

Foto’s: Robin Sommers Fotografie

Flinke opbrengsten

Michel Moll knikt. “Onze groep van dik 100 fietsers gaat één keer per vier jaar een aantal dagen een pittige internationale fietstocht aan, waarbij iedere fietser minimaal 1.500 euro aan sponsorgeld inbrengt. En omdat we een ‘nul-strijkstok-beleid’ voeren, betalen ze de reis en alles eromheen volledig zelf. Per jaar organiseren we zo’n vier golfdagen, waar ook heel mooie bedragen door binnenkomen. En het mooie is: alle golfbanen worden hiervoor belangeloos ter beschikking gesteld, waardoor we weer meer opbrengsten hebben. Ook hebben we al tien jaar een trouwe groep van circa 200 ambassadeurs, waar Kab er één van is. Zij doneren jaarlijks minimaal 2.000 euro en zorgen voor meer bekendheid van Bergh in het Zadel. We zijn superblij met wat Kab en alle andere ambassadeurs voor ons doen!”

Fietsen veur de club

Op 4 juni van dit jaar organiseert Bergh in het Zadel samen met De Graafschap een fietsevenement: Fietsen veur de club. Michel Moll legt uit: “Er komen recreatieve fietsroutes en puzzeltochten door de Achterhoek en de deelnemers brengen geld in. De opbrengst wordt gedeeld: geld voor het oprichten van een museum bij stadion De Vijverberg en geld voor kankeronderzoek. Zo zorgen we over en weer voor bekendheid en inkomsten en helpen we elkaar verder.”

Theo Mijnen & Michel Moll

Vorderingen en resultaten

Het geld dat Bergh in het Zadel inzamelt, wordt uitsluitend aan onderzoek besteed dat op korte termijn kankerpatiënten – ook kinderen – kan helpen. “Hierop wordt door KWF Kankerbestrijding streng gecontroleerd”, geeft Theo Mijnen aan. “We krijgen jaarlijks een financiële verantwoording en worden altijd goed op de hoogte gehouden van de vorderingen en resultaten: onderzoekers komen regelmatig tijdens golfdagen vertellen wat ze hebben bereikt. Hartstikke mooi om te zien en heel motiverend om nog meer geld op te halen!”
Meer informatie is te vinden op www.berghinhetzadel.nl. Hier kunt u zich meteen inschrijven voor Fietsen veur de club. Bekijk ook de speciale sponsorpagina over Bergh in het Zadel. 

De Kab challenge

In het kader van Kab 50 jaar in beweging organiseert Kab een challenge met medewerkers en gezinsleden. Deze challenge loopt van 1 februari tot 1 december, de uitdaging is om 150.000 km te gaan bewegen, dit kan door te fietsen, wandelen of hardlopen.  Wordt de challenge gehaald? Dan gaat er een mooi bedrag naar Bergh in het Zadel.