Jos Gores werkte vijftien jaar bij Frans Jansen herenmode in Doesburg toen hij de zaak in 1987 overnam en er Gores Menswear van maakte. Dit jaar viert hij zijn vijftigjarige werkjubileum – en houdt hij ermee op. 30 april is zijn laatste werkdag. “Het was fantastisch, maar een keer is het goed geweest.”

Jos brengt zes dagen per week kleding aan de man, al een halve eeuw lang. “Met veel plezier hoor, anders had ik het natuurlijk nooit zo lang volgehouden”, vertelt hij  enthousiast. “Het is hartstikke leuk en ik zou niet anders willen. Ik zie dit ook niet als werk, maar als hobby. Mensen mooi aankleden, zodat ze tevreden de deur uit gaan, dat vind ik het mooiste wat er is. Ik ga het werk dan ook zeker missen, maar je moet toch een keer stoppen. Ik word zeventig, en mijn vrouw Marijke en ik vinden het tijd om te gaan genieten van het geld dat we hebben verdiend.”

Al 50 jaar een band met Kab

Toen Jos bij de kledingzaak kwam werken, deed Henrie Ketelaar van Kab de boekhouding. “Toen ik de winkel overnam, vroeg Henrie of hij ook mijn boekhouder mocht zijn. Hij kende de zaak door en door, dus daar hoefde ik niet lang over na te denken. Maar het was destijds niet mijn vriend, hij deed een beetje uit de hoogte vond ik. Dat weet hij hoor, dat ik dat vond!”, zegt Jos lachend. Toen voor de tweede keer de aanstaande vakantie van Jos en Marijke naar Tenerife ter sprake kwam, reageerde Henrie enthousiast. “Had je soms meegewild?” vroeg Jos hem. Zijn antwoord: “Ik dacht dat je het nooit zou vragen!” De reis werd voor vier personen geboekt en sindsdien zijn ze dikke vrienden.

Altijd goed advies

Jos en Henrie hebben nog steeds heel goed contact, ook al heeft Henrie het werkstokje jaren geleden al overgedragen aan Arnoud Thuss. “Maar af en toe wil hij toch nog graag iets voor me doen”, geeft Jos aan. “Hij vindt het leuk en heeft goed contact met Arnoud, dus waarom niet! We kennen elkaar ook al zó lang! Hij is al die tijd mijn accountant geweest en we vertelden elkaar altijd alles. Nog steeds trouwens. We hebben samen meer mooie reizen gemaakt en hij heeft me altijd van goed advies voorzien. Ook kocht hij altijd zijn kleding bij mij. Mooi toch, dat je zo’n goede band met je accountant hebt!”

Geen tweedehands auto

Eén van die goede adviezen ging over de aanschaf van een auto. Jos: “Dat was een paar jaar nadat ik de zaak had overgenomen. Ik wilde niet zo snel al veel geld uitgeven en een tweedehands auto uitzoeken, maar Henrie zei resoluut: ‘Ben je besodemieterd? Je gaat een nieuwe kopen!’ Dat advies heb ik maar ter harte genomen en sindsdien heb ik altijd nieuwe auto’s gereden – en nooit financiële problemen gehad. Ook niet tijdens de corona-lockdowns trouwens. Mensen konden niet uit en niet op vakantie, dus gingen ze nieuwe kleding kopen: ze wilden er toch netjes bijlopen. Ik heb gelukkig helemaal geen omzetverlies gehad.”

Meer tijd om te fietsen

Jos is blij dat Kab altijd de administratie van zijn zaak heeft verzorgd. “Ik hou er zelf helemaal niet van, vind het saai. Vanuit Kab wordt het altijd goed uitgelegd, maar het interesseert me gewoon niet. Fijn dus dat je het kunt uitbesteden aan een partij die je vertrouwt. Ik heb Kab altijd een plezierig kantoor gevonden en ben heel tevreden over hun werk. Wat dat betreft is het jammer dat onze wegen gaan scheiden. Maar qua werk is het voor Marijke en mij goed zo. We gaan straks lekker overdag fietsen. Zo blijven we in beweging, net als Kab!”

Op de pagina speciaal ontworpen voor het 50-jarig jubileum houden we u op de hoogte van alle activiteiten en interviews.