Henrie Ketelaar, Henk te Brake en Theo Gudden

Het 50-jarig bestaan van Kab in Oost-Nederland vormde een mooie aanleiding om de partners van het eerste uur weer even bij elkaar te brengen. Hoe kijken Henrie Ketelaar, Henk te Brake en Theo Gudden terug op de start en groei van Kab in de Achterhoek en Liemers? En waar zijn zij het meest trots op?

Na de overname van een administratiekantoor in Doesburg – de start van Kab in Oost-Nederland – groeide onze organisatie flink. Henrie Ketelaar, die Kab-Oost tot dan toe alleen had geleid, wilde medio jaren ’80 graag versterking. Die kwam in de persoon van Henk te Brake: “Omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging, heb ik gesolliciteerd. Ik vertelde er wel meteen bij dat ik graag medevennoot wilde worden. En ik heb er nooit spijt van gehad dat ik deze stap heb genomen!”

Ondernemende types

Drie jaar later, in 1989, ontmoette Henk Theo Gudden tijdens een cursus. Er was meteen een klik en van het één kwam het ander. Henk vertelt: “We hadden inmiddels tien vestigingen in het land en waren op zoek naar uitbreiding. Zo kwam Theo aan boord, ook met de wens om medevennoot te worden.” Henrie lacht: “Het waren toen allebei al ondernemende types. En we vulden elkaar meteen prima aan. We konden het met z’n drieën altijd goed vinden en hebben eigenlijk nooit ruzie gemaakt. Een unieke samenwerking, waar ik nog steeds trots op ben.”

Mooie momenten

De jaren waarin Henrie, Henk en Theo samenwerkten, telden veel memorabele momenten, inclusief bedrijfsuitjes met 200 medewerkers. “Voor mij was het mooiste moment toen het kantoor van mijn broer in Didam erbij kwam”, geeft Theo aan. “Hij wilde het kantoor overdragen en wij wilden graag uitbreiden in de Liemers. Een mooie aanwinst voor Kab!” Ook Henk is heel tevreden over de groei die Kab heeft doorgemaakt: “Niet alle kantoren die we overnamen, waren meteen winstgevend, maar we hebben wel een mooie basis neergezet. Ik herinner me vooral nog het due-diligenceonderzoek bij het kantoor in Warnsveld. We moesten alle boeken nog doornemen, maar er kwam al gebak op tafel om de overname te vieren!”

Goede beslissing

Henrie kijkt vooral met plezier terug op de bouw van het huidige kantoor in Doetinchem, dat in 1999 werd geopend. “Ik ging regelmatig kijken hoe de bouw vorderde en dacht dan: ‘Wauw, hier komen we te zitten!’ We zaten eerst in het centrum en het was een flinke stap, maar terugkijkend is het nog steeds een heel goede beslissing.”
Vanwege de snelle groei van Kab kreeg iedere vennoot een aantal eigen focuspunten. Zo overzag Henrie de basis in Doetinchem en was hij verantwoordelijk voor het overall bestuur. Henk was penningmeester van alle kantoren van Kab en vaak in Terborg en Ulft te vinden. Theo was bezig om zaken op kantoor te regelen en fungeerde als adviseur van klanten. Hij was ook verantwoordelijk voor de zuidelijke vestigingen in Oirschot en Tilburg. Hij is vooral blij met het management development traject dat circa vijftien jaar geleden is opgezet: “Het heeft Kab als organisatie sterker gemaakt.”

Hoogtijdagen

“De periode waarin we elf kantoren hadden, waren echt hoogtijdagen”, geeft Henk aan. “Het was druk en wij waren met z’n drieën in charge. Het dagelijkse postmoment – waarbij Henrie klaar zat met z’n briefopener om alle post te openen en sorteren – werd het bijpraat-halfuurtje. Heel zinvolle momenten!”
Wat er ook gebeurde, de heren vulden elkaar altijd aan. “Op een streekeigen manier,” legt Theo uit: “Rustig, nuchter en altijd sámen met medewerkers en klanten, met wie we een goede band hebben opgebouwd.” Henrie knikt: “Inderdaad! Ik kreeg zelfs eens een telefoontje van een klant op eerste kerstdag. Die zei: ‘Je zult je wel afvragen, waarom belt die vent uitgerekend vandaag?’ En wat denk je? Hij belde alleen om me een fijne kerst te wensen. Fantastisch toch? Dat is precíes het Kab-gevoel waar ik al die jaren op heb gehamerd: je uiterste best doen en gaan voor je klant. Dit krijg je op deze manier dan weer terug.”

Eigenwijs

Henrie, Henk en Theo kijken terug op een mooie tijd bij Kab. Theo: “De tijd is voorbijgevlogen. We hebben een lange periode hartstikke fijn samengewerkt, ondanks onze verschillende karakters. Al hebben we wel alle drie dezelfde eigenschap: eigenwijsheid! Maar die heeft ons gelukkig nooit in de weg gezeten. We hebben – zoals Henk al aangaf – met hard werken een mooie basis neergezet, waar we trots op mogen zijn.”

Op de pagina speciaal ontworpen voor het 50-jarig jubileum houden we u op de hoogte van alle activiteiten en interviews.