Na zijn mbo-opleiding tot bedrijfsadministrateur startte Stijn de Vries met de opleiding Accountancy aan de HAN. Met zijn diploma op zak kwam hij werken bij Kab als assistent accountant, om tegelijkertijd een post-hbo-opleiding AA-Accountancy te volgen. “Het vergt discipline, maar als het goed is, mag ik me in 2024 accountant noemen.”  

Werken en studeren tegelijk vindt Stijn een goede combinatie: “Ik doe nu waardevolle ervaring op, die me ook tijdens mijn studie van pas komt. Ik heb voor een regionaal kantoor gekozen om dicht bij de klanten te staan, meer betrokken te zijn. Het eerste sollicitatiegesprek verliep heel soepel en voelde vertrouwd. Ik werk vier dagen per week, de vrijdag is mijn studiedag. Het vergt discipline, maar het is een goede combinatie van uitdaging en ontwikkeling – die ligt mij wel!”

Extra uitdaging

Stijn heeft zijn eigen klantenpakket: organisaties waarvoor hij voornamelijk jaarrekeningen opstelt en de aangiftes van de omzetbelasting verzorgt. “Mijn voorkeur gaat uit naar het mkb, richting de grotere bedrijven”, vertelt hij. “Die organisaties zitten vaak in een groeiperiode, waardoor er meer zaken spelen. Die extra uitdaging spreekt me aan. Af en toe ga ik mee naar opdrachtgevers om de jaarcijfers te bespreken. Je ziet dan de persoon achter het bedrijf en kunt uitleggen wat je hebt gedaan. Dat vind ik een van de leukste onderdelen van dit vak.”

Vrijheid

Tijdens zijn studie liep Stijn bij diverse kantoren stage. Welke verschillen zijn hem opgevallen en wat waardeert hij vooral in de werkwijze van Kab? “Hier is de sfeer heel informeel, daar voel ik me prettig bij. Het is een platte organisatie waar iedereen elkaar kent en je stapt makkelijk bij de directeur binnen. Heeft iemand het druk, dan nemen collega’s werk over. Hulp vragen is geen enkel probleem, dat geeft rust. Een ander belangrijk punt vind ik dat je volop mogelijkheden krijgt om jezelf verder te ontwikkelen: heb je ambities en wil je een opleiding volgen, dan kan dat meestal. Wil je dat niet, dan is het ook goed. Je wordt gestimuleerd, maar niet een bepaalde richting op gestuurd: je hebt het zelf in de hand. Die vrijheid voelt goed.”

“Het is een goede combinatie van uitdaging en ontwikkeling – die ligt mij wel!”

Stijn de Vries