Rapporteren over duurzaamheidsprestaties

Het is een kwestie van tijd dat je als MKB ondernemer geconfronteerd wordt met richtlijnen (CSRD) over jouw prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG), zoals de uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik, sociale impact, due diligence in de toeleveringsketen, diversiteit en inclusiviteit, en anti-corruptiemaatregelen.

De Richtlijn Corporate Sustainability Reporting (CSRD) is een voorgestelde wetgeving van de Europese Unie (EU) die tot doel heeft de transparantie en vergelijkbaarheid van de duurzaamheidsverslaggeving door bedrijven te vergroten. Naast milieu-aspecten moet je ook denken aan mensenrechten en corporate governance (goed bestuur van beursgenoteerde bedrijven en het toezicht daarop).

De CSRD zal vanaf 2024 verplichte duurzaamheidsrapportagevereisten introduceren voor bepaalde grote bedrijven, waaronder beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen, met meer dan 250 werknemers.

Klanten, leveranciers, financiers/investeerders die dus al wel onder deze richtlijn vallen zullen in de komende jaren ook vragen om jouw milieurapportage te overleggen.

Voor veel ondernemingen betekent dit dat zij een duurzaamheidsstrategie zullen moeten opstellen en op basis daarvan de processen en systemen in te richten om de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen behalen. Aangezien er in het jaarverslag over gerapporteerd moet gaan worden, betekent dat tevens dat de onderneming hiervoor de juiste data zal moeten verzamelen en de kwaliteit van die data te borgen.

Waarover moet worden gerapporteerd?

Bedrijven rapporteren over een reeks duurzaamheidskwesties, waaronder:
•    Milieukwesties, zoals de uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van hulpbronnen en vervuiling
•    Sociale kwesties, zoals werknemersrechten, gezondheid en veiligheid, en diversiteit en inclusie
•    Bestuurskwesties, zoals anticorruptiemaatregelen, diversiteit van de raad van bestuur en beloning van leidinggevenden

Wat zijn de eerste stappen die je kan nemen als mkb’er?

•    Het is goed om in deze fase al kritisch te kijken naar jouw eigen impact;
•    Ga eens met elkaar om tafel om te zien waar jullie kansen liggen;
•    Waar liggen juist verbeterpunten;
•    Je kan een start maken met jouw eigen duurzaamheidsbeleid;
•    Meet jouw eigen CO2-footprint;
•    Identificeer welke toeleveranciers en afnemers de hoogste milieu-impact hebben in jouw keten;
•    Verzamel primaire milieugegevens van jouw leveranciers met een hoge impact;
•    Zoek naar kansen voor gedeelde waarde. Misschien is er een partnerschap te vinden in duurzaamheid;
•    Ontwikkel een methode voor het beheren van deze gegevens;
•    Vraag om CO2-footprints van een product of dienst van een toeleverancier.
•    Zie de richtlijn niet alleen als obstakel, maar ook als kans.
•    Door jouw verbeterde transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsinformatie kan je bedrijven aanmoedigen om duurzaamheid te integreren in hun bedrijfsmodellen en besluitvormingsprocessen, hiermee bied je ook ondersteuning van de transitie naar een duurzamere en klimaat neutrale economie.

Waarom wil je eerder klaar zijn voor de richtlijn dan wettelijk voorgeschreven?

Leveranciers; wanneer jouw leverancier vanuit de CSRD wordt verplicht enkel nog te leveren aan ondernemingen met een duurzaamheidsstrategie of lage CO2-footprint.

Klanten; wanneer jouw klant verzoek om een duurzaamheidsstrategie of lage CO2-footprint en deze meeneemt in de afweging om je de opdracht te gunnen. Hoe kan je aantonen dat verder in jouw keten de mensenrechten niet geschonden wordt?

Financiers/investeerders; de richtlijn verplicht jouw financier/investeerder om enkel nog in zee te gaan met ondernemingen die op de lange termijn inzicht hebben in hun milieuprestaties.

Ben je een ondernemer met 250 of meer medewerkers? Dan is er geen tijd te verliezen en moet je je gaan voorbereiden voor de CSRD. Voor kleinere ondernemers is het tijd om je er in te verdiepen en weet wat er verwacht gaat worden.